Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων


 
Αθήνα 10 Ιουνίου 2016Σε συνέχεια της απόφασης του ΔΣ της Ένωσης που έγινε στην Αθήνα στις 4 -6-2016, για άμεση κινητοποίηση-προώθηση ζητημάτων άμεσης προτεραιότητας....Την Τρίτη 7-6-2016, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με την Καλλιτεχνική επιτροπή Μουσικών σχολείων και με την συμμετοχή του Συμβούλου του Υπουργού κ. Θέμη Δημητρακόπουλου. Στην συνάντηση εκπροσώπησαν την Ένωση, ο πρόεδρος Σαλιάγκας Αντώνης, ο γ.γραμματέας Παναγιώτης Κουφαλάκος και η αντιπρόεδρος Αρχοντάκη Ολυμπία.. Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος συναντήθηκαν και με την καλλιτεχνική επιτροπή των καλλιτεχνικών σχολείων.


Σας κοινοποιούμε και την σχετική επιστολή πού στείλαμε στο Υπουργείο πριν τη συνάντηση και βάση της οποίας έγινε και η συζήτηση:


                                   ΑΘΗΝΑ 4-6-2016
ΠΡΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 
Γνωρίζοντας ότι, η καλλιτεχνική επιτροπή συνεδριάζει την Τρίτη, επιθυμούμε επείγουσα συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης μας με την Καλλιτεχνική επιτροπή, και με την συμμετοχή του Συμβούλου του Υπουργού κ Δημητρακόπουλου, προκειμένου να συζητήσουμε και ενημερωθούμε σχετικά με:


Α Πιστοποίηση σπουδών – δυνατότητα απόκτησης πτυχίου
Σας κοινοποιούμε την πρόταση μας σχετικά με το θέμα όπως έχει διαμορφωθεί ομόφωνα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις


ΠΡΟΤΑΣΗ:
Με τον νόμο 2158/1993 άρθρο 8 παράγραφος 5 ορίζεται ότι: «Στους απόφοιτους των μουσικών λυκείων , που διέπονται από την 3345/2-9-1988 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που κυρώθηκε με το άρθρο 16 του ν.1824/1988 (ΦΕΚ 296 Α΄), χορηγούνται πτυχία μουσικής ειδικότητας, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων του Βασιλικού διατάγματος της 11-11-1957 (ΦΕΚ 229 Α΄) "περί κυρώσεως του εσωτερικού κανονισμού του Ωδείου Θεσσαλονίκης".


1 Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Γ2/7323/08-12-1997 απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ. σημείο1. «Στους αποφοίτους των Μουσικών Σχολείων θα χορηγείται τίτλος μουσικής ειδικότητας μετά από εξετάσεις, ο οποίος θα είναι ισότιμος και αντίστοιχος με τους τίτλους που χορηγούνται από τα αναγνωρισμένα από το Κράτος (ΥΠ.ΠΟ) Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Ωδεία – Μουσικές Σχολές).»


2 Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Γ2/7324/08-12-1997 απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ. σημείο 2. «Οι χορηγούμενοι τίτλοι μουσικής ειδικότητας θα είναι:
3 α) Πτυχίο Θεωρητικών Ευρωπαϊκής Μουσικής (Ειδ. Αρμονίας)
4 β) Πτυχίο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής (Βυζαντινής)
5 γ) Πτυχίο Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων.»
6 Επιθυμούμε την άμεση επαναφορά του θεσμού των παραπάνω εξετάσεων. Η δυνατότητα αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και στα υπόλοιπα μουσικά όργανα που διδάσκονται στα σχολεία μας, ώστε να πιστοποιείται το επίπεδο γνώσης του μουσικού οργάνου.
Στα πλαίσια αυτά πρέπει να επανέλθει ο θεσμός των προκαταρκτικών μαθημάτων στα δημοτικά αλλά και πρέπει να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για απόκτηση διπλώματος – πτυχίου στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Β - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Αν και τα σχολεία μας εξαιρέθηκαν από τον περιορισμό των χιλιομετρικών αποστάσεων που έθετε η ΚΥΑ 24001/13, με την τροποποιητική απόφαση 31636/2015 που ψήφισε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η διατήρηση του περιορισμού των 20 χιλιομέτρων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο, κάτι που δυστυχώς επιβεβαιώνεται ύστερα από καταγγελίες, για δρομολόγια ταξί που ξαφνικά σταμάτησαν γιατί «κόπηκαν» από το ελεγκτικό., υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να γενικευθεί καθώς θα πηγαίνουν προς πληρωμή παρόμοιες συμβάσεις. Μας είχαν υποσχεθεί τροποποίηση της ΚΥΑ.


Γ- ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ 142 καθηγητών ΤΕ16 , πού η προθεσμία λήγει τον ΙΟΥΝΙΟ του 2016
Δ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Ε- ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΤΩΤΩΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ.
ΣΤ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.»


Πήραμε τις παρακάτω δεσμεύεις και απαντήσεις στα ζητήματα πού θέσαμε:
Για την πιστοποίηση, θα γίνουν εξετάσεις, με την συμμετοχή και των αποφοίτων παλαιότερων σχολικών ετών. Δεν μπόρεσαν να μας δώσουν λεπτομέρειες για την ύλη και για ποια παραδοσιακά όργανα θα πιστοποιηθούν. Πήραμε μόνο την δέσμευση ότι τον Οκτώβρη θα δοθούν εξετάσεις και αρκετά νωρίτερα θα δημοσιευθεί σχετική εγκύκλιος. Για το ειδικό αρμονίας, σε τι θα εξετασθούν τα παιδιά, δεν πήραμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Δεν ήταν έτοιμοι να μας απαντήσουν.


Για τους 142 «30νταμηνίτες» δεν θα προσληφθούν, ο νόμος βγήκε από το συμβούλιο της επικρατείας αντισυνταγματικός, και μπήκε ταφόπλακα.


Για τα τμήματα στην πρώτη γυμνασίου, θα δοθούν τα ίδια με την περσινή χρονιά. Μάλιστα θα κάνουν εισήγηση για περισσότερα. Εδώ μας είπαν ότι θα λειτουργήσει την επόμενη χρονιά και νέο Μουσικό στον Κεραμικό της Αθήνας, εφόσον παραδοθεί έγκαιρα. Για το νέο Λύκειο σχετικά με το πόρισμα της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, δεν ήταν σε θέση να μας απαντήσουν. Πήραμε αοριστολογίες του στυλ ότι δεν θα μας επηρεάσουν. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ. 

Επίσης ήταν αόριστοι είπαν: «ότι θα πάμε καλύτερα την νέα χρονιά, δεν θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις, και την μεθεπόμενη θα έχουμε μόνιμους διορισμούς» 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 
Δεσμεύτηκε, ο κ. Δημητρακόπουλος, να συμμετέχει σε αντιπροσωπεία με την καλλιτεχνική επιτροπή και Πανελλήνια Ένωση, ώστε να επισκεφθούμε άμεσα το Υπουργείο εσωτερικών για την άμεση τροποποίηση του ορίου των 20 χιλιομέτρων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για παιδιά πού απέχουν περισσότερο από 20 χιλιόμετρα από τα Μουσικά-Καλλιτεχνικά σχολεία. 

Στη συνάντηση με τη καλλιτεχνική επιτροπή των καλλιτεχνικών σχολείων με την κα Μαρία Φραγκή: Για τους ωρομίσθιους χορού , ολοκληρώνεται η λίστα πρόσληψής τους με 20ωρη σύμβαση, αντί 8ωρη με σκοπό να είναι έγκαιρα στις θέσεις τους. 

Το ίδιο ισχύει με τους καθηγητές θεάτρου-κινηματογράφου.

 Σχετικά με την ανάγκη να υπάρξουν οργανικές θέσεις πρέπει να διεκδικηθεί κλάδος χορού και κλάδος κινηματογραφιστών. 

Μετά τις εξετάσεις μπορούμε να κάνουμε νέα συνάντηση και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να επεξεργαστούμε νέο νόμο. 

Πρόκειται να κοπούν ώρες στα καλλιτεχνικά σχολεία ώστε στο Γυμνάσιο θα είναι 40 και στο Λύκειο 41, ενώ ήταν 43. 

Συζητήθηκε η ανάγκη να αναγράφονται στο απολυτήριο τα καλλιτεχνικά μαθήματα που παρακολούθησε ο μαθητής για τα έξη χρόνια της φοίτησής του στο Καλλιτεχνικό σχολείο. 

Η κ.Μαρια Φραγκή μας ενημέρωσε ότι αυτό θα γίνει, από φέτος. Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη από κοινού με την Καλλιτεχνική επιτροπή Καλλιτεχνικών σχολείων, σύνταξης επιστολής προς το Υπουργείο Παιδείας που θα περιγράφει την αναγκαιότητα οριστικής διευθέτησης στην κάλυψη των πάγιων αναγκών των Καλλιτεχνικών σχολείων σε καθηγητές με οργανικές θέσεις, διοικητικό προσωπικό, κτιριακές υποδομές, σίτιση και μεταφορά με Ενιαίο Κρατικό οργανισμό, από την πρώτη μέρα του σχολικού έτους.

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  Σαλιάγκας Αντώνης                           Κουφαλάκος Παναγιώτης