Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ                                                        Περιστέρι,
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ                                        8/11/18
                                                                                      Αρ. πρωτ: 6
                                                                                           Προς
                                                                            1. ΑΣΓΜΕ
                                                                            2. Πανελλήνια Ένωση
                                                                                 Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων                                                                  3. Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Περιστερίου
                                                                             4. Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας
                                                                             5. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων
                                                                                 Καλλιτεχνικών Σχολείων
                                                                                    
                           
ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ


ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ
& ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ


Η κυβέρνηση, με την ευθύνη των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Έρευνας & Οικονομίας, Υποδομών & Μεταφορών, προχώρησε στην υπογραφή Κ.Υ.Α, στις 26/9/18, που ουσιαστικά καταργεί το κεκτημένο δικαίωμα των μαθητών που φοιτούν στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία, για δωρεάν μετακίνηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δικαίωμα που είχε κατοχυρωθεί μέσα από τους αγώνες του γονεϊκού και του μαθητικού κινήματος εδώ και δεκαετίες (Ν.1566/85-παρ.9, ΥΑ 107922/Γ7/2003 (ΦΕΚ1497/Β/10-10-2003) και που σε μια νύχτα  μπαίνει στον “προκρούστη” της κατάργησης ουσιαστικά, όπως άλλωστε και μια σειρά κοινωνικών δικαιωμάτων, που έχουν να κάνουν με τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.


Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας στην ΚΥΑ 50025/26-9-2018 και στην διευκρινιστική εγκύκλιο (αρ.πρωτ. 53883/4-10-18 που ενώ εμφανίζεται ως νέα ουσιαστικά επαναφέρει την προ πενταετίας ΚΥΑ 24001/11-6-2013 που τροποποιήθηκε επειτα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, των Ενώσεων Γονέων και των συλλογικών οργάνων των Εκπαιδευτικών.


Δεδομένου ότι τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία είναι υπερτοπικά (διαδημικά) σχολεία, λόγω του περιορισμένου αριθμού τους, συγκεντρώνουν μαθητές που χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις οπότε η διασφάλιση της απρόσκοπτης μεταφοράς τους είναι απαραίτητη για την συνέχιση της λειτουργίας τους. Στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος συρρίκνωσης και ενδεχόμενης κατάργησής τους.


Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα  αναγκαία μέτρα προκειμένου να εμποδίσουμε αυτή την απαράδεκτη απόφαση  η οποία δυσχεραίνει και καθιστά επικίνδυνη την προσβαση των παιδιών μας στα σχολεία τους. Ειδικότερα στα μεγάλες αστικές περιοχές οι συγκοινωνίες που εξυπηρετούν από το κέντρο την περιφέρεια έχουν ακτινωτή διάταξη με αποτέλεσμα οι μαθητές να χρειάζεται να μετεπιβιβαστούν σε δύο ή και τρία διαφορετικά μέσα. Σε αρκετές δε περιπτώσεις διασχίζουν καθημερινά μεγάλους οδικούς άξονες. Επιπλέον οι μαθητές που φοιτούν στα ειδικού τύπου σχολεία όπως τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν ογκώδη αντικείμενα που είναι αναγκαία για την εκπαίδευση τους αλλά και λόγω της ελλειπούς υλικοτεχνικής υποδομής των Σχολείων τους. Ειναι μαθητές που είναι ήδη επιβαρυμένοι με ένα εργώδες διευρυμένο ωράριο το οποίο ακολουθούν καθημερινά. Τέλος βασικό κίνητρο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς υπήρξε η εκ των προτέρων γνώση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών με ευθύνη της Πολιτείας.

Δεν θα δεχτούμε κανένα κεκτημένο δικαίωμα των παιδιών μας, να θυσιαστεί στη λογική των ήδη μειωμένων κονδυλίων για την Παιδεία και των νέων περικοπών που προετοιμάζονται σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το  2019.


Απαιτούμε άμεσα συνάντηση με το Υπουργό Εσωτερικών Αλέξανδρο Χαρίτση και
τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωσταντίνο Γαβρόγλου και


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:


1) Να αποσυρθεί η απαράδεκτη ΚΥΑ που καταργεί το θεμελιώδες κεκτημένο δικαίωμα της δωρεάν και χωρίς όρους και προϋποθέσεις μετακίνησης όλων των παιδιών.


2) Την δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα μεταφοράς των μαθητών.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
    Η Πρόεδρος                                                                                              Η Γ. Γραμματέας

Κρικλάνη Αικατερίνη                                                                               Καμαρινοπούλου Ελένη