Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Δελτίο τύπου:Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων - Απο την συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας



Πανελλήνια Ένωση
Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων

Δελτίο τύπου

Αθήνα 17 Δεκεμβρίου  2015
Σε συνέχεια της απόφασης του ΔΣ της Καβάλας  για Πανελλαδική ημέρα κινητοποίησης, τη Τετάρτη 16 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας. Στη συνάντηση που ακολούθησε παραβρέθηκε από τη μεριά του υπουργείου ο Διευθυντής δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης  Μποφυλάτος Σταύρος και ο σύμβουλος του υπουργού Θέμης Δημητρακόπουλος –μουσικός.   
Από τη μεριά της Πανελλήνιας  Ένωσης πήρε μέρος ο πρόεδρος  και ο γραμματέας,  συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος του 15μελούς του μουσικού σχολείου Ιλίου και  τρία μέλη της ομοσπονδίας γονέων Αττικής.

Αφού δόθηκε σχετικό υπόμνημα (επισυνάπτεται στο Δελτίο τύπου) έγινε αναλυτική τοποθέτηση από τον πρόεδρο και  γραμματέα της ένωσης  για όλα τα θέματα που απασχολούν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία και από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας  και ακολούθησε συζήτηση. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν: οι ελλείψεις καθηγητών, τα προβλήματα μεταφοράς, τα προβλήματα σίτισης, στέγασης, καθαριότητας-λειτουργικά έξοδα, η ανάγκη πρόσληψης κατάλληλου διοικητικού προσωπικού, η πιστοποίηση- δυνατότητα λήψης πτυχίου, η ανάγκη για ύπαρξη αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα μουσικά μαθήματα, η έλλειψη βιβλίων μουσικής.
Για τα κενά, αναλυτικά δεν ήξεραν πόσα είναι,  θα τα έχουν μαζέψει  τη Τρίτη 22 Δεκεμβρίου που οφείλουν οι διευθυντές να τα στείλουν, πάντως τα κενά σε καθηγητές πλήρους απασχόλησης ισχυρίζονται ότι ανέρχονται σε 420 ώρες εβδομαδιαίως δηλαδή 20 καθηγητές.  Εδώ πρέπει να παρέμβουν οι σύλλογοι ώστε οι διευθυντές να αποστέλλουν στο υπουργείο και στην καλλιτεχνική επιτροπή τα πραγματικά κενά  και όχι  αυτά που προκύπτουν μετά τις υπερωρίες και τη διεξαγωγή ομαδικών μαθημάτων αντί  ατομικών.  
  • Μας υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξει άλλη μια παρτίδα προσλήψεων με  ωρομίσθιους, χωρίς να προσδιορίσουν τον αριθμό των προσλήψεων και την ημερομηνία που θα γίνουν.
  • Μας ενημέρωσαν ότι δίνεται το δικαίωμα σε καθηγητές που έχουν και δεύτερη ειδίκευση να παίρνουν επί πλέον ώρες στην δεύτερη ειδικότητα.
  • Στο αίτημα για την άμεση  πρόσληψη των 142 καθηγητών ΤΕ16 που εκκρεμεί η πρόσληψή τους σημείωσαν τους νόμους και υπουργικές αποφάσεις που τους παραθέσαμε, συμφώνησαν ότι είναι ώριμες αυτές οι προσλήψεις να γίνουν  αλλά πρέπει να βρεθούν οι πιστώσεις και το αίτημα θα μεταφερθεί.
  • Γενικά έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι η κατάσταση είναι λίγο καλλίτερη από πέρυσι, αφού πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα έγιναν  413 προσλήψεις και φέτος 416!!! (τρεις διαφορά) δηλαδή δεν μπορούμε να λέμε ότι φέτος είμαστε χειρότερα…. κλπ.
  • Επίσης  παραδέχτηκαν ότι η χρονιά θα κλείσει με την ύπαρξη σημαντικών κενών.
Για την πιστοποίηση, υποσχέθηκαν ότι  «θα γίνει», χωρίς όμως να μας πουν λεπτομέρειες τι ακριβώς και πότε, Από πλευράς μας τους εξηγήσαμε όλο το σκεπτικό μας για το θέμα, όπως  χρόνια τώρα το βάζουμε, για την επαναφορά των τριών χορηγούμενων πτυχίων μουσικής ειδικότητας (βλ. υπόμνημα). Επίσης ζητήσαμε τη  δημιουργία  του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την απόκτηση διπλωμάτων στη τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλα τα όργανα. Μας είπαν ότι τα αναλυτικά προγράμματα για το Λύκειο είναι στο τυπογραφείο.  Το επιβεβαίωσε από μεριάς της Καλλιτεχνικής ο κ Ανεμοδουριώτης πού παραβρέθηκε στην συζήτηση.   
Για την Μεταφορά, και το όριο των 20 χιλιομέτρων,  με αφορμή την καταγγελία 3 παιδιών από την Κυπαρισσία που σταμάτησαν ξαφνικά να μεταφέρονται με ταξί, διότι  γίνεται υπέρβαση του ορίου αυτού, η άποψή τους ήταν ότι σωστά έγινε αφού εξοικονομούνται 25.000 € ετησίως τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν για αγορά «χορδών».  Εκφράσαμε τη κάθετη διαφωνία μας, η εξασφάλιση της πρόσβασης στο σχολείο είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα, θέλουμε και να πάνε τα παιδιά μας στο σχολείο και να έχουν «χορδές».  Ζητήσαμε την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ αφενός και αφετέρου επαναφέραμε τη πρότασή μας για δημιουργία δημόσιου ενιαίου φορέα μεταφορών.
Για τα υπόλοιπα θέματα, όπως αυτά μπαίνουν και στο υπόμνημα δεν εκφράσανε κάποιες θέσεις ή προτάσεις , γενικά  η τοποθέτησή τους ήταν: «είμαστε νέοι στη θέση αυτή,  δεν έχουμε προλάβει να ενημερωθούμε», «υπάρχει βούληση αλλά δεν υπάρχουν πιστώσεις», «είμαστε από την ίδια μεριά, δηλαδή ότι ακριβώς ακούμε χρόνια τώρα.
Ζητήσαμε γραπτή απάντηση για όλα τα θέματα με βάση το υπόμνημα που καταθέσαμε και υποσχέθηκαν ότι θα την δώσουν σε εύλογο διάστημα.
           Αγαπητοί συνάδελεφοι,
             Παρά τις υποσχέσεις και τις εκτιμήσεις ότι  κάτι βγήκε από την συνάντηση, ειδικά για τα αναλυτικά και την πιστοποίηση, πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση με διάφορες και ποικίλες μορφές κινητοποίησης πού ξέρουμε πολύ καλά να κάνουμε.
            Έχουμε την πείρα των πολύχρονων αγώνων του κινήματος της Ενωσης μας, πού μας δείχνει ότι τα σχολεία μας υπάρχουν γιατί Ενωμένοι ακολουθήσαμε τον δρόμο του αγώνα και όχι των δημόσιων σχέσεων και υποσχέσεων.
Δηλώνουμε ότι  δεν συμβιβαζόμαστε με την υπάρχουσα κατάσταση, δεν νομιμοποιούμε στη συνείδησή  μας ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας!
Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει.
Συνεχίζουμε αγωνιστικά , μαζεύουμε τα κενά από κάθε σχολείο,  ενημερωνόμαστε και κρατάμε ενήμερους το σύνολο: γονείς –μαθητές – καθηγητές . Είμαστε σε επαγρύπνηση !