Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ



Το πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ» (Εθνική Δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων) με θέμα «τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και το σωματότυπό τους», προωθεί για μία ακόμη χρονιά το υπουργείο Παιδείας, καλώντας με πρόσφατη εγκύκλιό του τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να το υλοποιήσουν, λίγες μέρες πριν τελειώσουν τα μαθήματα. 




Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έχει ως χορηγούς μεγάλες εταιρείες («Nestle», ΟΠΑΠ) και θα αξιολογηθεί από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Περιλαμβάνει και σωματομετρήσεις, για τις οποίες τα υλικά θα αγοραστούν από τις σχολικές μονάδες, τη στιγμή μάλιστα που δεν μπορούν να καλύψουν πια ούτε τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες, όπως θέρμανση, είδη καθαριότητας, χαρτί, ρεύμα κ.λπ. 

Επίσης τα παιδιά, όσο διαρκεί το πρόγραμμα δεν θα κάνουν γυμναστική και θα χάσουν και διδακτικές ώρες για να συμπληρώσουν (επωνύμως) ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με τις διατροφικές τους συνήθειες. 
Έντονες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς 

Στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος είχαν αντιδράσει από την πρώτη στιγμή δεκάδες Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, Γονέων, η ΑΣΓΜΕ και η ΔΟΕ, εκφράζοντας την ανησυχία τους και για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, αλλά και καταγγέλλοντας τους στόχους και τις επιδιώξεις της σχετικής έρευνας. 

Στο θέμα αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», σημειώνοντας ότι είναι «τουλάχιστον υποκριτική» η τελευταία «εκδήλωση ενδιαφέροντος» από τη μεριά του υπουργείου για το σωματότυπο και τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών, «όταν η σχολική χρονιά κλείνει με χιλιάδες κενά, ενώ η νέα θα τους υποδεχτεί με λιγότερους εκπαιδευτικούς και λιγότερες διδακτικές ώρες σε βασικά μαθήματα, μέσα σε αυτά και στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής». 

Προσθέτει πως «αποτελεί πρόκληση, ιδιωτικοί φορείς και επιχειρήσεις να ζητούν να μάθουν τι αποτελέσματα έχει η κρίση που δημιούργησαν πάνω στη διατροφή των παιδιών, όταν για να την ξεπεράσουν, οδηγούν καθημερινά με τις απολύσεις και την ανεργία τους γονείς τους στην οικονομική εξαθλίωση». 

Ο Σύλλογος καλεί το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο και να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών και δημόσιων σχολείων. 

Επίσης καλεί τους Συλλόγους διδασκόντων να μην πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα και τους Συλλόγους Γονέων να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους «στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια γνωστών επιχειρήσεων».