Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Δυναμική κινητοποίηση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Άρτας


Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες Δευτέρα 28/11 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Άρτας για τα οξυμένα προβλήματά τους, διεκδικώντας άμεση κάλυψη των αναγκών τους σε καθηγητές, βιβλία, κτιριακές υποδομές, πιστοποίηση των γνώσεών τους.


Η κινητοποίησή τους ξεκίνησε με συγκέντρωση στο Δημαρχείο, όπου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμαρχο Αρταίων για τα προβλήματά τους. Συνέχισαν με πορεία στους δρόμους της Άρτας που κατέληξε σε κεντρική πλατεία της πόλης, παίζοντας τα μουσικά όργανά τους και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν έχουμε καθηγητές, δεν έχουμε βιβλία, πού είναι η δημόσια κι η δωρεάν Παιδεία;», «Παλεύουμε έξι χρόνια μες στο Μουσικό, δεν έχουμε δικαίωμα να φαίνεται αυτό;» και «Είμαστε από το Μουσικό και θα κάνουμε χαμό».

Παρέμβαση - χαιρετισμό στη συγκέντρωσή τους έκανε η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, Έρη Κόντου, επισημαίνοντας ότι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές έχουν προβλήματα με κοινή ρίζα και τους κάλεσε να συμμετάσχουν μαζικά στην πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη και να διεκδικήσουν με μαχητικό τρόπο την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, να βάλουν εμπόδια και να ανατρέψουν τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και στην Παιδεία, που στόχο έχει την υποβάθμιση των σπουδών, να περάσει το μεγάλο μέρος της στα χέρια των ιδιωτών.

Στη συνέχεια, τοποθέτηση έγινε εκ μέρους των σπουδαστών του ΤΕΙ Άρτας από το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, Γιώργο Στογιάννο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ελλείψεις που υπάρχουν στο Μουσικό Σχολείο δεν είναι κάτι μεμονωμένο γιατί αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν και οι σχολές του ΤΕΙ Ηπείρου και ιδιαίτερα το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, που το επιλέγουν πολλά παιδιά από τα Μουσικά Σχολεία και το οποίο, παρόλο τα πολλά χρόνια λειτουργίας του, δεν είναι στελεχωμένο ακόμα με μόνιμους καθηγητές. Με τον τρόπο αυτό σχεδιασμένα οδηγείται το Τμήμα στην υποβάθμιση και πιθανώς στο κλείσιμο, στόχο που εξυπηρετεί τους ιδιώτες που δρουν στο χώρο της μουσικής. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται κοινό μέτωπο και κοινή δράση για την ανατροπή της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και στο χώρο της Παιδείας».


Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν χτες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καρδίτσα, Χανιά κ.α.

Στην Αθήνα, οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων της Αττικής δίνουν αγωνιστικό ραντεβού για τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα.

Οι μαθητές διεκδικούν: Αμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία πανελλαδικά με μόνιμους διορισμούς. Δωρεάν μεταφορά για όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως χιλιομετρικής απόστασης, από ενιαίο δημόσιο φορέα. Δωρεάν σίτιση για όλους τους μαθητές. Πιστοποίηση επιπέδου για τις μουσικές σπουδές. Δωρεάν βιβλία για όλα τα μουσικά και ξενόγλωσσα μαθήματα. Συγκεκριμενοποίηση της ύλης των μουσικών μαθημάτων. Συγγραφή των ανάλογων δωρεάν βιβλίων. Ιδρυση περισσότερων Μουσικών Σχολείων, ένα Μουσικό Σχολείο ανά νομό. Πλήρη υλικοτεχνική κάλυψη. Να διορθωθούν οι ανεπαρκείς δομές. Να μη μετατρέπονται τα ατομικά μαθήματα σε ομαδικά.