Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Ρεσιτάλ Πιάνου απο τον Λουτρακιώτη, διεθνούς σταδιοδρομίας, Σταύρο Δρίτσα‘ σήμερα το απόγευμα στις 19.00 στο "Αλεξάνδρειο" Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου.


’....πρόκειται για έναν ιδιαίτερο πιανίστα με σκέψη, ευαισθησία και ωραίο ήχο.’’
Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας, Critics Point, 2017..

Έχοντας αρχίσει να αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους πιανίστες της γενιάς του παγκοσμίως και στην αρχή μιας διεθνούς σταδιοδρομίας, ο Σταύρος Δρίτσας ήδη κατακτά τον θαυμασμό και την εκτίμηση των μεγάλων της κλασικής μουσικής για την ωριμότητα και προσωπικότητα των ερμηνειών του.

Επιστρέφοντας στο Λουτράκι καθώς η έδρα του είναι στο Λονδίνο, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα Μπαχ και Μπετόβεν στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο σήμερα στις 20 Δεκεμβρίου, έκτακτα εμφανιζόμενος πριν από τις προγραμματισμένες του συναυλίες για το 2018 σε Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία κι Αμερική.

Το πρόγραμμα έχει επιλέγει από τον σολίστ με έντονους συμβολισμούς στο πνεύμα των ημερών. 


Ο Μπαχ, ο κατεξοχήν κλασικός συνθέτης συνδεδεμένος με την ευρωπαϊκή εκκλησιαστική μουσική (Ορατόριο των Χριστουγέννων κλπ) δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα ρεσιτάλ στην καρδιά του Χριστουγεννιάτικου Δεκέμβρη, όπως κι ο Μπετόβεν, ο συνθέτης ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία για την βαθειά επιρροή που άσκησε ο ανθρωπισμός στην προσωπικότητα και το έργο του.

Το ρεσιτάλ είναι αφιερωμένο στους δυο παραπάνω συνθέτες, περιλαμβάνοντας κάποια από τα πιο εμβληματικά τους έργα-σημεία αναφοράς στο ρεπερτόριο του πιάνου, όπως η Χρωματική Φαντασία και Φούγκα του Μπαχκαι η Σονάτα “Waldstein” του Μπετόβεν.


Ο Σταύρος Δρίτσας γεννήθηκε στο Λουτρακι το 1996.
Ξεκίνησε τις πιανιστικές του σπουδές στο Μουσικό Σχολείο Κορίνθου και συνέχισε στο Ελληνικό Ωδείο και στη Schola Cantorum των Παρισίων υπό την καθοδήγηση της παγκόσμιους φήμης σολίστ πιάνου και παιδαγωγού Αγάθης Λεϊμονή,ενώ το 2016 απέκτησε το Diplome Supérieur από τη Schola Cantorum.

Πλέον η έδρα του είναι στο Λονδίνο,όπου παρακολουθεί με υποτροφία το 'Bachelor in Piano Performance' στο Guildhall School of Music and Drama, με καθηγήτρια την διεθνούς κύρους σολίστ Lucy Parham.

Ο Σταύρος έλαβε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 12 ετών, και στα 15 έκανε το ντεμπούτο του με τη ορχήστρα Sinfonietta Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη.
Από το 2011 κι έπειτα έχει βραβευθεί στους σημαντικότερους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Πιάνου, και οι σπουδές του έχουν λάβει εκτίμησης και στήριξης από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer στην Ελλάδα, το Guildhall School of Music and Drama και
το Henry Wood Trust στο Λονδίνο.

Η αυξανόμενη συναυλιακή δραστηριότητα του περιλαμβάνει ρεσιτάλ στο Μουσείο Scriabin και το Μουσικό Σχολείο Tchaikovsky στη Μόσχα, στο Montressor Tower της Βερόνα και το Palazzo Marin της Βενετίας,Villa Riese στην Κολωνία προσκεκλημένος από τη "Beethoven Academy",στο Ωδείο Rachmaninoff στο Παρίσι, στο Milton Court Concert Hall και St James's Piccadilly του Λονδίνου, στο Παλάτι των Ιπποτών της Αμβέρσας,
και στις πιο σημαντικές αίθουσες της Αθήνας.

Πέρα από τη Sinfonietta Αθηνών, έχει συμπράξει με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων υπό τον Παύλο Σεργίου.
Γνώστες του αντικειμένου έχουν εκφραστεί με επαινετικά λόγια για το παίξιμο του,
μέσα από συνεντεύξεις και κριτικές από την Ευρώπη μέχρι τη Λατινική Αμερική.

Στις μελλοντικές εμφανίσεις του Σταύρου συμπεριλαμβάνονται συναυλίες σε Ελλάδα, Σκωτία, Γερμανία, Ιταλία, το ντεμπούτο του στην Αμερική, καθώς και στο Cadogan Hall του Λονδίνου.

Ο Σταύρος ηχογράφησε για πρώτη φορά σε ηλικία 16 ετών για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, κι έκτοτε έχει ηχογραφήσει έργα Bach, Beethoven και Chopin για το σταθμό.

Το 2016 ηχογράφησε για πρώτη φορά έργα Schubert για το BBC Radio 3 για ένα προγραμμα μουσικής και λόγου σε συνεργασία με τον Βρετανό ηθοποιό Martin Jarvis.

Από το 2017 είναι μέλος της επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου της Χ.Ο.Ν.
-ο πιο νέος στην ιστορία του διαγωνισμού-,καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Πρόσφατα επελέγη από τον οργανισμό προώθησης εξαιρετικά ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών 'Talent Unlimited' στο Λονδίνο,ο οποίος τον εκπροσωπεί.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
J.S.Bach: Γαλλική Σουίτα no.4,
BWV815
Edit
Allemande
Courante
Sarabande
Gavotte
Menuet
Air
Gigue
L.v.Beethoven: Σονάτα 'Tempest',
op.31 no.2
Largo-Allegro
Adagio
Allegretto
Διάλειμμα
J.S.Bach: Παρτίτα no.2, BWV826
1. Sinfonia
2. Allemande
3. Courante
4. Sarabande
5. Rondeau
6. Capriccio
L.v.Beethoven: Σονάτα 'Waldstein', op.53
Allegro con brio
Introduzione- Adagio molto
Allegretto moderato

**Το πιάνο παραχωρείται υπό την ευγενική χορηγία του μουσικού οίκου 'Σπύρος Νάκας.