Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Π.Ε.Γ.Μ.Κ.Σ

Αθήνα,25/11/2018
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων ύστερα από έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή 25/11/2018 στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου, καλεί όλους τους γονείς, τους μαθητές και τους καθηγητές σε συλλογική δράση και κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του θεσμού των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Είναι αδύνατον να παραμείνουμε παθητικοί στην προσπάθεια αλλαγής του χαρακτήρα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Η μετατροπή τους από σχολεία κατάρτισης σε σχολεία ενθάρρυνσης δεν είναι ούτε βελτίωση ούτε εκσυγχρονισμός της λειτουργίας τους!
Τα προβλήματα μας χρονίζουν. Έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό (καθαρίστριες, φύλακες, γραμματεία, νοσηλευτές), ελλείψεις σε εποπτικά μέσα και εργαστηριακό εξοπλισμό, σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις, σημαντικά προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών. Εκπαιδευτικοί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες της γραμματειακής υποστήριξης, μαθητές υποχρεώνονται σε συνδιδασκαλία σε μαθήματα που είναι ατομικά ενώ υπάρχουν αντικείμενα τα οποία δε διδάσκονται γιατί δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί. Με την έναρξη του σχολικού έτους είχαμε κενά ακόμα και σε μαθήματα γενικής παιδείας. Τα μουσικά βιβλία εξακολουθούμε να τα πληρώνουμε οι γονείς από την τσέπη μας. Τα απολυτήρια των παιδιών μας δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Δε διενεργούνται εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίων στα αντικείμενα της μουσικής.
Τα προβλήματα των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων δεν είναι άσχετα με τα συνολικότερα προβλήματα της εκπαίδευσης. Η διαρκής υποχρηματοδότηση και η λογική της μείωσης του κόστους των εκπαιδευτικών μονάδων, βάζει σε δεύτερη μοίρα τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και αναγκάζει τους γονείς να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Με διπλές και τριπλές αναθέσεις, ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, χωρίς μόνιμους καθηγητές, προσωπικό, βιβλία, εποπτικό υλικό, κτιριακές υποδομές, μεταφορές, δεν υπάρχει πραγματικά δημόσια δωρεάν παιδεία, πραγματικά δημόσια, δωρεάν μουσική και καλλιτεχνική εκπαίδευση.
Όχι στην υποβάθμιση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων!
Απαιτούμε:
  • Άμεση απόσυρση του άρθρου 40, παρ. 5γ του Σχεδίου Νόμου του ΥΠ.Π.Ε.Θ «Συνέργειες ΕΚΠΑ, Γεωπονικού Παν. Αθηνών, Παν. Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις». Καμία τροποποίηση και καμία προσθήκη στο άρθρο αυτό δε δίνει λύσεις στα προβλήματα της μουσικής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
  • Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα και το μέλλον των Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων.
  • Ενεργοποίηση του νόμου και διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση αναγνωρισμένων πτυχίων στην Ευρωπαϊκή Μουσική (Ειδικό Αρμονίας), τη Βυζαντινή Μουσική και τα Παραδοσιακά Όργανα στο πλαίσιο λειτουργίας της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης.
  • Πιστοποιημένη κατάταξη των αποφοίτων στα πρακτικά και θεωρητικά μουσικά και καλλιτεχνικά αντικείμενα σπουδών.
  • Διορισμούς καθηγητών μουσικής και γενικής παιδείας με οργανικές θέσεις στα σχολεία μας.
  • Άμεση κάλυψη των κενών σε μουσικά μαθήματα και μαθήματα γενικής παιδείας.
  • Η διδασκαλία όλων των μουσικών οργάνων να είναι ατομική.
  • Να ορίζονται με σαφήνεια στο αναλυτικό πρόγραμμα ως υποχρεωτικά τα μουσικά μαθήματα και τα μαθήματα αισθητικής παιδείας
  • Εκπόνηση διδακτικών μουσικών εγχειριδίων και δωρεάν διανομή τους σε όλους τους μαθητές.
  • Δημιουργία Διεύθυνσης Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σπουδών στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
  • Άμεση κάλυψη των αναγκών σε κτιριακές υποδομές, εξοπλισμό (μουσικά όργανα, εποπτικά μέσα, εργαστηριακός εξοπλισμός) και προσωπικό (νοσηλευτές, γραμματειακή υποστήριξη, καθαρίστριες, φύλακες πλήρους απασχόλησης).
  • Δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές χωρίς χιλιομετρικούς περιορισμούς.
  • Οι μαθητές οι οποίοι δεν προάγονται μετά από επαναληπτικές εξετάσεις σε μουσικά μαθήματα,   να   μην   υποχρεώνονται   σε   επανάληψη   της   τάξης   στα σχολεία της γενικής παιδείας εφόσον έχουν προαχθεί στα μαθήματα γενικής παιδείας.

Θεωρούμε την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου για το θέμα το οποίο προέκυψε με το άρθρο 40 προσβλητική και απαξιωτική. Θέλουμε σχολεία στα οποία θα προετοιμάζονται και θα καταρτίζονται τα παιδιά μας στα αντικείμενα της μουσικής, του σχεδίου, του χορού και του θεάτρου στην περίπτωση που θα επιθυμούν να ακολουθήσουν μία αντίστοιχη επαγγελματική κατεύθυνση και όχι σχολεία «δημιουργικής απασχόλησης» όπου θα καλλιεργούνται απλά δεξιότητες και κλίσεις. Απαιτούμε πραγματικά δωρεάν δημόσια εκπαίδευση.
Όχι άλλα χρήματα από την τσέπη των γονιών!
Όχι άλλη υποβάθμιση της μουσικής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης!
Γονείς, μαθητές, καθηγητές οργανώνουμε τον αγώνα μας.
Καλούμε τους συλλόγους γονέων των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, σε συνεργασία με τα 15μελή των μαθητών και τους συλλόγους διδασκόντων, να πάρουν όλα τα πρακτικά μέτρα για μαζική κάθοδο και παρουσία στη βουλή την ημέρα που θα ζητιέται το νομοσχέδιο.
Αντίστοιχα καλούμε να κινηθούν τα σχολεία μας στην υπόλοιπη Ελλάδα. 
Από αυτή τη μάχη να μην λείψει κανείς!
Η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. να ορίσει την μέρα Πανελλαδικής δράσης

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ
ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ